Interpretacja i nie tylko

Czyli o wynikach hormonów, rosnących pęcherzykach, plemnikach i przeciwciałach

Moderatorzy: Dida, aneczka24

Interpretacja i nie tylko

Postautor: Kathleen » 16 września 2006, o 14:24

Zrobiłam badania w 4 dc na czczo.

LH - 1,78 mlU/ml
Normy:
folikularna 1,5-8,0
owulacja 9,6-80
lutealna 0,2-6,5

FSH - 4,61 mlU/ml
Normy:
folikularna 3,9-12,0
owulacja 6,3-24
lutealna 1,5-7,0

ESTRADIOL - 44,06 ng/ml
Normy:
folikularna 18.0-147.0
owulacja 93.0-573.0
lutealna 43.0-214.0

Z ciekawości zrobiłam również:
PROLAKTYNA - 19,82 ng/ml
Norma: 5,0-35,0

Na pierwszy rzut oka wszystkie są w granicach normy, ale czytając forum tutaj widzę, że wy dziewczyny jeszcze inaczej na to patrzycie. Obliczacie proporcje między LH i FSH...

Bardzo proszę powiedzcie co sądzicie? W poniedziałek mam wizytę u gina i chciałabym coś niecoś już wiedzieć zanim tam pójdę (idę pierwszy raz do niego).

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 18 września 2006, o 19:13 przez Kathleen, łącznie zmieniany 4 razy
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: Kala » 19 września 2006, o 09:51

nikt nie odpowiedział ... to ja lekko opóźniona ale może Ci się przyda moja opinia :)

tak stosunek lh do fsh powinnien być około 1,1 u Ciebie jest 0,38.

"Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. "

Tak więc ja wnioskuję niewydolność przysadki... z wynikami hormonów zgłoś się do swojego lekarza jak będziesz miała komplet i wizyta u endokrynologa Cię czeka. Mała kuracja.

Znalazłam jeszcze coś takiego:

Często spotykamy się również z sytuacją, gdy owulacje występują w większości cykli miesiączkowych, jednak ze względu na zbyt małą produkcję progesteronu przez ciałko żółte (niewydolność ciałka żółtego) kobieta nie zachodzi w ciążę. U kobiet tych obserwujemy obniżenie stosunku LH do FSH poniżej 1.
Leczeniem jest wtedy suplementacja gestagenowa, najlepiej przy użyciu pochodnych czystego progesteronu (progesteron, duphaston).

http://www.resmedica.pl/ffxraport600.html

Estradiol jak na 4dc to masz dobry i prolaktyna też jest ok ani podwyższona ani nic. Jest wtorek to chyba byłaś wczoraj u lekarza... ciekawa jestem co powiedział :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Kala
Wszędobylski
Wszędobylski
 
Posty: 1593
Rejestracja: 17 stycznia 2006, o 14:56
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Dzieci: Hanna urodzona 5 lutego 2008 o godz. 13.45
Moja historia: http://potomstwo.blogspot.com

Postautor: Kathleen » 19 września 2006, o 13:48

Kala pisze:Jest wtorek to chyba byłaś wczoraj u lekarza... ciekawa jestem co powiedział :) Pozdrawiam.


Kala, dziękuję za odpowiedź. O lekarzu najpierw napisałam tutaj, ale potem podpięłam się pod swój własny post na Leczymy się, o tutaj
Właśnie to wszystko jest dziwne.... on mi mówił całkiem co innego...że mój wynik wcale nie musi świadczyć, że nie mam PCOS i to właśnie wpisał mi w kartę :beksa:

Właśnie zauważyłam, że mamy ten sam dzień cyklu...
Ostatnio zmieniony 19 września 2006, o 13:49 przez Kathleen, łącznie zmieniany 1 raz
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: ........... » 19 września 2006, o 14:51

Kathleen, PCO to szereg objawów, z których najważniejszym są problemy z owulacją. Na podstawie jednego wyniku nie da się więc z całą pewnością potwierdzić bądź wykluczyć jego obecności, ale wynik jest przynajmniej wskazówką, gdzie szukać dalej. Może zrób badania tuż przed ew. owu oraz określenie progesteru 7 dni po, dodatkowo usg w okolicach owu.
...........
Gruba ryba
Gruba ryba
 
Posty: 2816
Rejestracja: 28 lipca 2003, o 20:12

Postautor: Kathleen » 19 września 2006, o 18:42

Cathleen, gin kazał mi zrobić badania na testosteron, androstendion, DHEA-S. Oprócz tego progesteron trzy razy w odstępach co 2 dni za tydzień.
W takim razie, dziękuje za wyjaśnienie. Zobaczę jak wyjdą wyniki i dam Wam znać. Niemniej jednak, jest mi smutno, nie chcę by to było PCOS (wiem, wiem, że z tym też można zajść w ciążę).
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: Kala » 20 września 2006, o 09:00

Kathleen nie smuć się :) bo negatywne emocje również wpływają na zdrowie :) Odrobina radości i optymizmu :) Teraz będzie już tylko lepiej :)
Awatar użytkownika
Kala
Wszędobylski
Wszędobylski
 
Posty: 1593
Rejestracja: 17 stycznia 2006, o 14:56
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Dzieci: Hanna urodzona 5 lutego 2008 o godz. 13.45
Moja historia: http://potomstwo.blogspot.com

Postautor: Kathleen » 27 września 2006, o 10:44

Zrobiłam w 17 dc badanie progesteronu (czekam jeszcze na dzisiejszy wynik i jeszcze idę w piątek).
Wynik progesteronu na 17 dc wynosi 0,83 ng/ml
Normy:
folikularna 0,1-0,54
owulacja 1,5-20,0
lutealna 0,12-6,22
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: ........... » 27 września 2006, o 15:03

Niepotrzebnie robiłaś progesteron tak wcześnie. Wg wykresu owu najprawdopodbniej dopiero co była (trzeba jeszcze kilka dni poczekać na dokładniejszą odp., tak więc i wynik progesteronu jest odpowiedni dla tej fazy. Coś dziwne masz normy. Progesteron jest najwyższy po owulacji (czyli w fazie lutealnej, ok. 7 dnia po owu) a nie w czasie owulacji.
...........
Gruba ryba
Gruba ryba
 
Posty: 2816
Rejestracja: 28 lipca 2003, o 20:12

Postautor: Kathleen » 27 września 2006, o 18:10

Cathleen te badanie robiłam już na zlecenie lekarza, kazał mi zrobić trzykrotnie co 2 dni progesteron. Dzisiaj pobrałam znowu krew, a potem jeszcze w piątek.
Mówiłam mu jakie mam cykle, ale chyba nie zwrócił na to zbytnio uwagi ... Te daty, kiedy mam zrobić ten progesteron wziął sobie powiedzmy z sufitu.
Te normy są z tego laboratorium, gdzie miałam robione badania. Na kartce pod wynikiem zostały podane właśnie takie. No, faktycznie są troszkę dziwne :łoj:
Jak pisałam wcześniej, kazał mi również zrobić testosteron, androstendion i DHEA-S, zamierzam je wykonać w piątek. Czy faktycznie nieważne, w którym dniu cyklu je się wykonuje?
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: doro » 27 września 2006, o 21:07

cześć dziś zrobiłam badania 3dc tak jak piszecie LH FSH Estradiol i jutro odbiore wyniki badań i poproszę was o interpretację.Na razie mam wynik Progesteronu z 18dc (ale to chyba za wcześnie ) wynosi 7,41 chyba to faza lutealna norma {1,7-27,0}.
czy coś można na ten temat powiedzieć czy czekać na resztę badań? zamierzam zrobić 14dc i 21dc progesteron,prolaktynę,testosteron i hormony tarczycy.
doro
 

Postautor: Kala » 28 września 2006, o 08:23

doro a masz swojego prowadzącego lekarza... bo przypuszczam, że staracie się o dziecko ale zamierzacie stąd te badania. I powiem z własnego doświadczenia, że można fortunę przetracić na badania i lepiej od razu iść do lekarza i on wyśle na takie badania które on uważa za słuszne. Ja też robiłam 3dc 14 i 21 i okazało się, że potem musiałam dorobić inne a te co zrobiłam były niepotrzebne na chwię obecną. Najlepiej jak od początku prowadzi Cię lekarz. A interpretację czegokolwiek zawsze chętnie przeprowadzimy :)

Progesteron 18dc... a to pewnie po owu....mieści sie w normie.. wynik z 21dc sprawdzi czy progesteron wzrasta.

Powodzenia :koniczyna:
Awatar użytkownika
Kala
Wszędobylski
Wszędobylski
 
Posty: 1593
Rejestracja: 17 stycznia 2006, o 14:56
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Dzieci: Hanna urodzona 5 lutego 2008 o godz. 13.45
Moja historia: http://potomstwo.blogspot.com

Postautor: doro » 28 września 2006, o 08:39

Chcę iść do lekarza ale u nas sami tacy niezbyt ,prosiłam o badania a lekarz mówił żeby próbować i próbować .....mam już dość tego czekania ...na pierwszą ciąże czekałam ponad dwa lata skończyła się poronieniem teraz minęło 6 miesięcy i chcielibyśmy bardzo. Wcześniej nie leczyłam się nie robiłam badań może to był błąd. Dlatego chcę wykonać te badania i iść z nimi do lekarza.
Dzięki Kala i proszę o interpretację :
A to dzisiejsze wyniki z 3 dc.
FSH 5,17 mIU/ml
Normy faza folikularna :2,8-11,3
LH 12,00 mIU/ml
faza folikularna :1.1- 11,6
Estradiol:58,01 pg/ml
faza folikularna:20-160
coś duże te LH nie wiem co to oznacza? liczy się stosunek LH do FSH tak ale tu nie ma 1:1????? proszę o pomoc.
doro
 

Postautor: Kala » 28 września 2006, o 08:46

lh do fsh 2,1 pisałam o tym niejednokrotnie... spójrz na komentarze wyżej prawdopodobieństwo PCOC do poczytania właśnie powyżej.

Estradiol... bardzo ładnie, chociaż wynik z okresu owu z 14dc jest bardziej miarodajny bo wykazuje owu.

Wiadomości o hormonach zebrane są na tym wątku http://www.mamo-tato.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=10204

jakbyś po przeczytaniu miala pytania zadawaj :)

I poszukaj sobie lekarza, popytaj koleżanek bo sama nic nie zdziałasz... trzymam kciuki a wyniki badań nie są jeszcze takie złe :koniczyna:
Ostatnio zmieniony 28 września 2006, o 08:48 przez Kala, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Kala
Wszędobylski
Wszędobylski
 
Posty: 1593
Rejestracja: 17 stycznia 2006, o 14:56
Lokalizacja: wieś pod Warszawą
Dzieci: Hanna urodzona 5 lutego 2008 o godz. 13.45
Moja historia: http://potomstwo.blogspot.com

Postautor: doro » 28 września 2006, o 09:04

Poczytam, poczytam i dziękuję bardzo za pocieszenie bo troche jestem przestraszona :łoj: ...pozdrawiam
doro
 

Postautor: Kathleen » 29 września 2006, o 13:06

Cathleen pisze:Niepotrzebnie robiłaś progesteron tak wcześnie. Wg wykresu owu najprawdopodbniej dopiero co była (trzeba jeszcze kilka dni poczekać na dokładniejszą odp., tak więc i wynik progesteronu jest odpowiedni dla tej fazy.

Cathleen odebrałam wynik progesteronu. Badanie zrobione 2 dni później niż pierwszy.
Z 0,83 ng/ml zrobiło sie tylko 0,93 ng/ml.... coś mało i dlatego postanowiłam nie wyrzucać pieniędzy i nie zrobiłam dzisiaj (miało być trzeci raz ) kolejnego badania progesteronu. Zrobiłam tylko te hormony męskie, które miałam zrobic, a progesteron zrobię najwyżej w przyszłym tygodniu. Ostatnio o 2 kreski spadła mi tempka... Czy to oznacza, że nie było owu, czy też mogła być?
To wszystko jest troszkę trudne :łza:
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: ........... » 29 września 2006, o 15:05

Kathleen, możliwe że owu jednak jeszcze nie było. Łatwiej byłoby ocenić sytuację, gdybyś dodatkowo obserwowała śluz (i ew. szyjkę macicy).
...........
Gruba ryba
Gruba ryba
 
Posty: 2816
Rejestracja: 28 lipca 2003, o 20:12

Postautor: Kathleen » 29 września 2006, o 18:52

Cathleen z obserwacją szyjki byłby problem, bo niestety jeszcze tego nie umiem :blush:
Śluz od wczoraj mam przejrzysty, rozciągliwy. Mam też dość silne bóle po prawej stronie, rozciągające się na nogę (wzięłam już drugą No-spę).
Szczerze, im więcej czytam, tym więcej nie wiem :łoj:
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: ........... » 30 września 2006, o 17:48

Notuj więc obserwacje śluzu, one również są pomocne.
...........
Gruba ryba
Gruba ryba
 
Posty: 2816
Rejestracja: 28 lipca 2003, o 20:12

Postautor: Kathleen » 7 października 2006, o 11:43

Cathleen postaram się obserwować, z tym, że mam problem zapisać to w FF, zapisuję na razie na 28 dni.

Dziewczyny, odebrałam już wyniki hormonów męskich. Miałam zrobić testosteron, androstendion i DHEA-S.
Oto wyniki:

TESTOSTERON - 1,3 ng/ml
Norma: 0,1-0,9

ANDROSTENDION - 9,4 ng/ml
Norma: 0,40-3,40

DHEA-S - 663,3 ug/dl
Norma dla wieku 24-34 lata - 98,8-340
Dodam, że najwyższa normy jest podana dla noworodków od 0 do 8 dnia życia tj. w przedziale 108-607.

Co mam myśleć o tych wynikach? :łza:

---- Dodano - 9.10.2006r.

Znalazłam taką ciekawostkę na forum ginekologicznym:

Testosteron - androgen o nasilniejszym działaniu biologicznym. Powstaje głównie z androstendionu (ok. 60 %). Reszta jest produkowana bezpośrednio przez jajniki i nadnercza (po 20 %). Do słabszych androgenów należą androstendion produkowany po połowie przez jajniki i nadnercza, dehydroepiandrosteron (DHEA) oraz jego siarczan (DHEAS) produkowane prawie wyłącznie przez nadnercza.

oraz
Badanie testosteronu jest badaniem podstawowym. Dalsze oznaczanie poziomu androgenów jest wskazane w przypadku hirsutyzmu (występowania owłosienia w nietypowych dla kobiet miejscach), podejrzenia o PCOS lub poszukiwania przyczyn nadmiaru testosteronu w organizmie.

Podwyższony poziom DHEA lub DHEAS wskazuje na nadnerczowe, a samego testosteronu (zwłaszcza w połączeniu z wysokim stosunkiem LH:FSH) na jajnikowe źródło nadmiaru testosteronu. Dodatkowo można zbadać również stężenie 17-OH progesteronu w pierwszej fazie cyklu. 17-OH progesteron w pierwszej fazie cyklu jest produkowany wyłącznie przez nadnercza (a w drugiej fazie również przez ciałko żółte). Pod wpływem enzymów 17-OH progesteron przekształca się do gikosteroidów i wysokie jego stężenie może sygnalizować brak jednego z takich enzymów. Jest to objawem późno ujawniającego się zespołu nadnerczowo-płciowego. Podwyższony androstendion występuje zarówno w PCOS jak i w dysfunkcji nadnerczy z tym, że w drugim przypadku jego stężenie jest przeważnie znacznie bardziej podwyższone niż w pierwszym.


Nie wiem, ale po przedstawieniu wyników i powyższych informacji wydaje m się, że jest to dysfunkcja nadnerczy, a nie PCOS. Mam podwyższony znacznie DHEA-S. Stosunek LH:FS mam niski (0,38). A androstendion również jest znacznie podwyższony (ponad 2,5 razy).

Do gina idę dopiero w czwartek... Stawiał na PCOS, ale po tych wynikach, chyba się nie będzie upierał? Tak mi się wydaje, że po to kazał mi zrobić DHEA-S, aby te nadnercza właśnie wykluczyć...

Mam jeszcze taki dylemat, czy Wy domagałyście się (lub dostałyście bez problemów) opisy swoich USG? Ja zapłaciłam 50 zł i nie wiem za co.... :e15:
Ostatnio zmieniony 9 października 2006, o 18:28 przez Kathleen, łącznie zmieniany 2 razy
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk

Postautor: doro » 10 października 2006, o 18:33

Odebrałam dziś wyniki badań z 15dc:
FSH 12.44 mIU/ml Środek cyklu: 5,8-21,0
LH 84.85 mIU/ml środek cyklu: 17-77
Estradiol 455.66 pg/ml faza owulacyjna: 34-400
Stosunek Lh i Fsh zwiększył się aż 6,8 razy a estradiol czy wskazuje on owulację ???
W poście powyżej znajdują się moje wyniki z 3dc.
Proszę o dalszą interpretację.z góry dzięki.
doro
 

Postautor: ........... » 10 października 2006, o 19:50

Wyniki są bardzo ładne jak na okolice owu, możliwe że było więcej pęcherzyków. Stosunek LH do FSH ma znaczenie diagnostyczne na początku cyklu.
...........
Gruba ryba
Gruba ryba
 
Posty: 2816
Rejestracja: 28 lipca 2003, o 20:12

Postautor: martulina » 10 października 2006, o 20:03

--------------------------------------------------------------------------------

Pierwszy raz robilam badania hormonów i lekarz nie wyznaczyl mi w jakim dniu cyklu mam je wykonac, zrobilam wszystkie jednego dnia, ja z tego co widze tutaj robicie je w różnych dniach cyklu, jesli mozecie, zerknijcie na nie:

TSH 1.70 norma 0.27-4.2
FT4 1.40 norma 0.93-1.7
FSH 5.8
Estradiol 77.32
testosteron 0.692 norma 0.06-0.82
PRL 12.88 norma 3.4-24.1
MAK-Anty TPO 6.21 norma <35

pozdrawiam
martulina
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 5
Rejestracja: 27 września 2006, o 20:13
Lokalizacja: Olsztyn

Postautor: Kathleen » 10 października 2006, o 20:22

A ja czekam i czekam, aż może ktoś odpowie mi? :łza:
Mama dwóch Aniołków: 04.2003 (6 tc), 03.2004 (7 tc) :(

Izabela Oliwia - 18.12.2008r.
Obrazek

Markowe ubranka dla dzieci
Awatar użytkownika
Kathleen
Zaczynam
Zaczynam
 
Posty: 61
Rejestracja: 20 lutego 2004, o 12:38
Lokalizacja: Śląsk


Wróć do Interpretacje badań



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości