Majowe Pogaduchy o naszych 3-5 latkach

Forum o dzieciach w wieku 3 - 5 lat

Moderatorzy: Dida, magoska_

Re: Majowe Pogaduchy o naszych 3-5 latkach

Postprzez olimpia** » 23 czerwca 2010, o 16:33

Landrynkowa przeczytałam trzy razy Twój post, zanim odpisałam. Nie znam takich problemów, znam inne-u każdej z nas w jakimś momencie jest"tak sobie", choć to mała pociecha...
Lena próbuje wymuszać najprostszymi sposobami i im prędzej się przekona, że nie ma to sensu tym lepiej dla wszystkich. Potrzebne jest okazywanie jej uczucia, ale też proste komunikaty, żeby przekonała się, że a)widzisz jej pomysły b)nie dasz się na nie nabrać. Nie wiem jaka była przedtem, uległa, grzeczna czy rogata?Warto w wolnej chwili przeczytać którąś z mądrych książek, a jeszcze lepiej umówić się na jedną choćby rozmowę do dobrego psychologa-podpowie jak rozmawiać i jak ukoić Leny tęsknotę za byciem jedynaczką, pozostawiając równocześnie Dominika przy życiu:)
Trzymaj się :przytul:
Obrazek
Obrazek
olimpia**
Moderator
Moderator

Dzieci: Marysia ur.08.01.05, Jędruś ur.08.12.06

Postprzez madziunia » 25 czerwca 2010, o 21:09

Butterfly proszę o dopisanie Kacperka do listy z suwaczkami. :mła:
Kacperek ur. 30.06.2006 r. o godz. 22.00
Obrazek

Natalia ur. 24.04.2010 r. o godz. 23.25
Obrazek

http://www.kacperkowe-wiesci.blog.onet.pl
madziunia
Wszędobylski
Wszędobylski

Dzieci: Kacper Mateusz ur. 30.06.2006 r.
Natalia Alicja ur. 24.04.2010 r.

Postprzez butterfly » 25 czerwca 2010, o 22:47

Madziunia, zrobione ! :zębiska:
Jeśli jeszcze kogoś pominęłam i nie dopisałam do listy na I stronie, proszę o przypomnienie na PW.

:przytul:
Obrazek

Obrazek

NOWY BLOG info na PW - ZAPRASZAM
butterfly
Moderator
Moderator

Dzieci: Wiktoria

Postprzez madziunia » 26 czerwca 2010, o 10:46

Butterfly dziękujemy. Dopiero co nadrobiłam zaległości w czytaniu i doczytałam, że prosiłaś aby pisać w sprawie suwaczków na PW, przepraszam :love: Ale wyłapałaś nasz post na szczęście.
Obrazek

Obrazek

madziunia
Wszędobylski
Wszędobylski

Postprzez madziunia » 5 lipca 2010, o 22:29

Halo a co tu taka cisza? Czyżby wszyscy na wakacje pojechali :)

Landrynkowa ciążką sprawe masz z Lenką, mam nadzieję, że szybko jej przejdzie ten okres zazdrości. Trudno coś radzić bo zapewne wiele czytałaś już na ten temat ale mogę Ci napisać jak my pomogliśmy Kacperkowi myśleć, że bardzo kocha swoją małą siostrę. Podam Ci kilka naszych przykładów.
* Jeszcze gdy byłam w ciąży pozwoliłam mu wybrać kolor wózka oczywiście ograniczając wybór do dwóch. Podobnie było z imieniem.
* Po powrocie ze szpitala mąż zabrał go do kwiaciarni po bukiet dla Natalii a Natalia miała dla niego prezent-zabawki. Tak to zapamiętał, że wszystkim się chwalił, że dostał to od siostry.
* Kupiłam mu cukierki by zaniósł do przedszkola chwaląc się, że został starszym bratem. Dzieci mu gratulowały więc był przepełniony dumą.
* Zachęcam go do pomagania przy przewijaniu, kąpaniu albo proszę by ją popilnował. Czuje się wtedy ważny. Oczywiście jeśli nie ma ochoty to nie naciskam.
* Gdy mała zrobi kupe to go wołam i śmieję się jaką wielką zrobiła albo gdy puszcza bączki proszę by pomógł mi je odnaleźć i schować spowrotem do pieluchy. Jest to jakaś forma zabawy.
* Gdy ją karmię pytam się Kacperka czy nie chciałby drugiego cycusia. On się wtedy śmieje.
* Jeśli mówi, że bardzo mnie potrzebuje (najczęściej to jest coś mało istotnego :)) a Natalia płacze to jednak idę z nim i staram się szybko załatwić jego sprawę. Oczywiście tłumaczę mu też, że Natalie może np. brzuszek boleć i dlatego muszę sprawdzić dlaczego tak płacze i zaraz do niego wrócę.
* Często mu mówię, że Natalia bardzo go kocha i lubi albo, że nie może się doczekać kiedy urośnie i będzie mogła się bawić ze swoim braciszkiem. Generalnie mówię mu co chwilę jaki jest nie tylko dla nas ważny ale tez dla Natalii.
Mam nadzieję, że szybko się uporasz z problemem, szczerze Ci współczuję bo pewnie i bez tego jesteś zmęczona.

A u nas...
Dzisiaj Kacperek miał kolejną wizytę u laryngologa. Niestety leczenie syropami nie przyniosło zamierzonego efektu. Wydzielina wciąż mu zalega w uszkach i teraz zostały nam trzy opcje.

1. Ćwiczenie polegające na dmuchaniem nosem w balonik Otovent. Jutro mąż jedzie go kupić i zaczynamy uczyć Kacperka jego obsługi, z wielką nadzieją na powodzenie.
2. Jonoforeza. Mamy już skierowanie na zabiegi wprowadzenia lekarstwa prądem. Standardowe zabiegi i jest ich zdaje się 10. Na te zabiegi mamy się zapisać w przypadku kiedy po ćwiczeniach z balonikiem nie będzie pozytywnych efektów.
3. Założenie drenów. Zabieg pod narkozą i póki co nie chcę o tym myśleć i dzisiaj absolutnie nie dopuszczam do siebie myśli, że zabieg ten będzie konieczny!!!
Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

madziunia
Wszędobylski
Wszędobylski

Postprzez Dotka** » 13 lipca 2010, o 10:59

madziunia - nie zazdroszczę problemu z uszkami. Mam nadzieję ze obejdzie się bez drenów. A gdzie chodzicie do laryngologa? Podejrzewam że moja Julka może mieć 3 migdała i chyba musiałabym się z nią wybrać do laryngologa.

A moja julka wczoraj pojechała do babci na tydzień na wakacje. Tak cicho się teraz w domu zrobiło.
W sierpniu jedziemy na wakacje do jastrzębiej Góry. już sie nie mogę doczekać.
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Dotka**
Wszędobylski
Wszędobylski

Dzieci: Julia Anna ur.21 marca 2005r., 3490g, 54cm
Aleksandra Maria ur.16 sierpnia 2009r., 3540g, 55cm

Postprzez Izabela » 13 lipca 2010, o 14:08

madziunia temat uszu dotyczy i nas. My mamy kontrole w wrzesniu i sie dowiemy co dalej.
Dotka mowisz cisza u Ciebie , hmm zazdroszcze ;) Emi weszla w okres pytan " a czemu? " oraz kiedy jej powiem ze czegos nie ma to sie pyta czy moze sprawdzic czy tego naprawde nie ma :hymm: A do tego wzielam sie od wczoraj za odpieluszanie Chrisa i jak narazie dopiero przed chwila wpadly pierwsze krople siuku do nocnika :zębiska: reszta laduje na podlodze,lawie itp. Mimo balkonu zawalonego mokrymi majtkami, niespodzianek na podlodze tak sie zawzielam ze go do konca lata odpielusze ze nie popuszcze ;)

U nas Emi wkoncu coraz wiecej zdan, moze naprawde w uszach jest poprawa. Zaczyna nam dogadywac :fiu: Ostatnio zachecamy ja do sikania bez nakladki i tez zaczela bez ale raz chciala z i wtedy MM toczyl z nia rozmowe ktora sie tak skonczyla:
-tata tez robi siuku bez nakladki
-tak ale tata ma duza pupe a Emi mala
Jak to slyszalam to myslalam ze pekne ze smiechu ;)
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Dzieci: Emilie i Christian
wrzesniowe bobaski :)

Postprzez madziunia » 13 lipca 2010, o 19:56

Izabela no to świetnie, że Emi zaczyna więcej mówić, może faktycznie zaczęła lepiej słyszeć i dzięki temu nastąpił postęp w mówieniu. Powodzenia w odpieluszaniu synka.
Dotka chodzimy do Pani laryngolog z przychodni na os.C. Skierowanie na jonoforeze mamy do Pana laryngologa z osiedla N koło Barona. My wyjeżdżamy na urlop w drugiej połowie września. Chcieliśmy odczekać aby jednak Natalka była starsza. A Tobie życzę już teraz udanych wakacji.
Obrazek

Obrazek

madziunia
Wszędobylski
Wszędobylski

Postprzez skarbuś » 13 lipca 2010, o 21:02

Dziewczyny,zdrówka dla dzieciaczków życzę :cacy:
U nas poprawa dopiero dziś,z anginą walczymy :dance:
skarbuś
Wszędobylski
Wszędobylski

Postprzez Dotka** » 20 lipca 2010, o 09:34

Moja Julka wróciła w niedzielę z tygodniowych wakacji u babci i od razu w poniedziałek pokój dziewczynek wrócił do "normalnego" stanu, czyt. do bałaganu.
Ale jakoś wydaje mi się ze urosła przez ten tydzień. :pan zielony: No i wczoraj wieczorem wydłubała sama zęba, tzn. miała już tylko połowę lewej górnej czwórki (bo nie udało się jej niestety w całości uratować). Także już tej 4 nie ma. Teraz trochę sie boję aby jak będą wychodziły 6 żeby sie jej ta 5 nie przesunęła na miejsce 4, czytałam kiedyś jak ten ząb jej się tak popsuł że zakłada sie dzieciom jakiś mostek czy coś takiego aby te zęby się nie przesuwały. Będę musiała pójść do naszej dentystki i popytać.
-----------
21.07.
No i mam w domu dwoje ząbkujących dzieci. Julii rośnie na dole prawa jedynka. Wczoraj wieczorem mi powiedziała i rzeczywiście już się przebiła. Czy to już czas na pastę z fluorem?
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
Dotka**
Wszędobylski
Wszędobylski

Dzieci: Julia Anna ur.21 marca 2005r., 3490g, 54cm
Aleksandra Maria ur.16 sierpnia 2009r., 3540g, 55cm

Postprzez kaila78 » 21 lipca 2010, o 23:53

Dotka gratuluję Julci pierwszego "dorosłego" ząbka :pan zielony: co do pasty to wydaje mi się,że jeśli Julka przy myciu nie połyka jej nagminnie to możesz używać z fluorem,poradź się tylko stomatologa ile tego fluoru pasta powinna zawierać(jeśli w twojej okolicy woda jest mocno fluorowana pasta powinna zawierać go mniej - tak gdzieś kiedyś wyczytałam).Jagoda używa pasty z małą ilością fluoru juz od jakiegoś czasu(na opakowaniu zaznaczony jest przedział wiekowy),bo świetnie radzi sobie z myciem,płukaniem i wypluwaniem :zębiska:

My dzisiaj pozbyliśmy się gipsowej szyny z lewej ręki.Była na szczęście potrzebna tylko 2 tygodnie a teraz jest już wszystko w normie.W przedszkolu jest chłopczyk,który ma nieograniczony dostęp do gier komputerowych i bajek(3-latek aaaaaaaa),zdobytą w ten sposób wiedzę wykorzystuje w czasie zabawy z dziećmi.Na Jagodzie wypróbował siłę swoich kolan.Skoczył jej na rękę i łokieć odmówił posłuszeństwa wrrrrrrrrr.
W sierpniu panna jedzie na tydzień nad morze z babcią i dziadkiem...mam nadzieję,że nie wróci po pierwszej nocce :pan zielony:
Obrazek
kaila78
Pełno mnie
Pełno mnie

Dzieci: Jagódka Karina - 31.03.2007 :)
Moja historia: Trzej Królowie przybyli z Darem ;)

Postprzez Izabela » 22 lipca 2010, o 11:15

Dotka jesli nie dajesz Julce wit.D z fluorem to moze juz myc zeby pasta z fluorem. Moje dwa juz myja zeby pasta z fluprem.
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Postprzez @ngel » 2 sierpnia 2010, o 21:43

heej
nie wiem czy nas ktos tu jeszcze pamieta...
u nas nadal czarna seria - bylam 1,5 tygodnia w Polsce,z czego 3 dni spedzilam w szpitalu z Maxem,kolejne wstrzasnienie mozgu, rachunek na 1500 zl. Nico mial zapalenie spojowek,gardla oraz oskrzeli,a ja mialam zapalenie zatok.
Dzis Nico mial usuwane znamie z nogi,niestety wyglada na malego czerniaka,wyniki dopiero za 1,5 tygodnia.
no...
ale z pozytywow to dzis dostalam wyniki egzaminu - zdalam!
Obrazek
Obrazek

´´Trzy gwiazdy sa na niebie (...) Trzy gwiazdy zycia mego schronienie mi daja. To Wy...´´
@ngel
Mój Dom
Mój Dom

Dzieci: Maximilian - 18.01.2005
Nicholas - 25.05.2007

Postprzez Rzepka* » 2 sierpnia 2010, o 22:01

@ngel :przytul:
A skąd to wstrząśnienie mózgu?
Czytałam dziś w poczekalni u lekarza w jakiejś medycznej broszurze o czerniaku - zdecydowana większość wcześnie wykrytych jest w 100% wyleczalnych. Trzymam kciuki by i Nico potwierdził tę statystykę :koniczyna:

Moje miasto ma taki pomysł na przedszkolaków - w wakacje czynne są tylko 2 spośród około 20 przedszkoli w mieście - w lipcu dyżuruje jedno, w sierpniu drugie. Michał poszedł dziś po miesiącu laby do jednego z tych dyżurnych. Płacz był straszny, podobno płakał jeszcze dość długo po moim wyjściu, potem się sam jakoś uspokoił (pani twierdzi, że oferując mu wsparcie wywoływała tylko większą rozpacz). Odebrałam go o 12, po 4 godzinach (tyle pracuję w wakacje), miał jeszcze zapuchnięte od płaczu oczy. Pół popołudnia spędził na przekonywaniu mnie, że nie chce chodzić do tego przedszkola, że mu się nie podoba, płakał, zaczął wręcz błagać, by już jutro nie musiał tam iść. I jestem w dołku. Nie mamy innego wyjścia, on MUSI tam chodzić - my oboje pracujemy, oszczędzamy urlop na kolejny rok (gdy urodzi się Młodsze i skończy macierzyński). Nie mamy na miejscu babci, ani w zasadzie nikogo, kogo moglibyśmy poprosić o czterogodzinną opiekę nad Michałem. Ech, życie :puupy:
Rzepka*
Dobry Duch
Dobry Duch

Dzieci: jedno - wspaniałe, drugie - jeszcze nieodkryte :)
Moja historia: Michał zostanie Starszym Bratem na początku lutego 2011 :)

Postprzez Izabela » 3 sierpnia 2010, o 10:45

@ngel gratuluje zdanego egzaminu :maluch: Pamietam jak ja otwarlam list a tam bylo napisane ze zdalam, cieszylam sie jak dziecko. Szkoda ze pobyt w PL tak chorobowo przelecial. Co sie stalo ze Max mial wstrzasieniu mozgu ? Zycze duzo zdrowka chlopakom i trzymam kciuki za dobre wyniki u Nico :przytul:

My dalej chodzimy do logopedy. Emi bardzo jest zadowolona z tych wizyt.
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Postprzez Ania79 » 3 sierpnia 2010, o 11:30

@ngel :przytul: Dużo zdrowia Wam zyczę :koniczyna: i gratuluje zdanego egzaminu :kwiatek:

My wróciliśmy z udanych wczasów, dzieci podziębione bo wszędzie była klimatyzacja :łoj: a na dworze upał. MNa szczęście już im przechodzi.
Nadrabiam zaległości w czytaniu.
Pozdrawiamy
Aniołki ** :serduszko:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek przebieg ciąż ObrazekObrazek
Ania79
Gruba ryba
Gruba ryba

Dzieci: Kubuś 03.05.2007 g.13.30, 56cm i 3900g :)
Hanusia 28.01.2009 g.9.00, 57cm i 3300g :)
Moja historia: Trochę kręta, ale w końcu wyszliśmy na prostą :)

Postprzez kaja26 » 3 sierpnia 2010, o 11:33

@ngel trzymam kciuki aby to było tylko jakieś niewinne znamię :koniczyna: :cacy:
kaila ale szkoła przetrwania to przedszkole :( strach się bać :diabeł zły:
Obrazek
Obrazek
kaja26
Dobry Duch
Dobry Duch

Dzieci: Hanna Zofia urodzona 13.11.2007
Moja historia: asthenoteratospermia, 33 cykl starań -dzidzia jest wynikiem I udanej iui w cyklu po hsg:)

Postprzez agula :) » 3 sierpnia 2010, o 17:09

@ngel - przeczytała i mnie zatkało... kurczę no - czy to się kiedyś od Was odczepi???
skąd ten wstrząs mózgu u Maxia?? i co z tym znamieniem?? napisz coś więcej... :przytul:

Aniu - i jak tam - gdzie byliście w końcu??
u nas tez była klima, ale dzieciakom nic nie było....
za to jak wróciliśmy do PL w zeszłym tygodniu i było chłodno to Adam zaczął się posikiwać bo troche zmarzł ;)

kaila - no nieźle z tą szyną... ale dyrekcja przedszkola jakoś zareagowała?? jakieś odszkodowanie chyba powinniście dostać, nie??

Rzepko - wcale się Michałowi nie dziwię... nowe miejsce, nowe dzieci... moja Maja na pewno też by tak samo reagowała.... dlatego nawet jej nie zapisywałam... ale jak nie masz wyjścia to musi pójść...
co to w ogóle za pomysł, żeby przedszkola były aż 2 miesiace zamknięte - moim zdaniem miesiac by spokojnie wystarczył...
ja rozumiem, że w szkołach mają 2 miesiace - ale to już dzieci są starsze i można je gdzieś na kolonie wysłać - a takie maluchy - przecież nie wszyscy mają babcie zdole i chętne do pomocy....
do nas na szczęście w czwartek przyjeżdża teściowa z MMa 14letnią bratanicą, to my będziemy mieli trochę luzu....

Iza - ciesze sie, że Emi lubi te wizyty u logopedy :smok:

a my generalnie już po wakacjach... 2 tygodnie w Turcji, pyszne jedzonko, słoneczko i odpoczynek ;) plaża trochę kiepska - no ale wiemy na co zwracać uwagę w kolejnym roku ;) dużo dzieciaki w basenie spędzały czasu i rezultat jest taki, że oboje sie nauczyli pływać w rękawkach ;)
może nawet jakies fotki wrzucę ;)
dzieciaki pierwszy raz samolotem leciały - więc wrażenia ogromne ;) zwłaszcza powrót - mieliśmy wylot o 5.30 rano, a wylecieliśmy koło 7ej bo mieliśmy usterkę techniczną i przed samym startem z nami już na pokładzie naprawiali coś w kabienie pilotów ;) trochę był potem strach, ale na szczęście było ok ;)

pozdrowionka sierpniowe dla wszystkich ;)
A.
nasza pszczółeczka....
Obrazek
a to nasz synuś Adaś :)
Obrazek

"Cokolwiek potrafisz zrobić lub marzysz, że potrafisz zrobić - rozpocznij to.
Śmiałość ma w sobie geniusz, moc i energię"
Goethe
agula :)
Gruba ryba
Gruba ryba

Dzieci: Maja ur. 02.01.2005 i Adaś ur. 12.09.2007; trzecie w marzeniach ;)

Postprzez @ngel » 3 sierpnia 2010, o 20:22

Max lecial za pilka,potknal sie o kamien i wyrznal centralnie czolem o glebe,objawy dopiero pare godzin pozniej sie pojawily,obudzil sie nad ranem z silnymi bolami glowy i wymiotami,w szpitalu zrobili mu rtg,obejrzeli go i stwierdzili,ze ma obrzek mozgu,dostawal kroplowki zeby sie nie odwodnil,bo wymiotowal prawie 20 godzin oraz leki przeciwobrzekowe.
A z Nico to wyglada to tak,ze jakis czas temu nad kolanem pojawil mu sie nowy pieprzyk-znamie,troche dziwnie wygladalo,takie nieregularne i dosc czarne,przy jakiejs okazji podeszlam do dermatologoa zeby to obejrzal,powiedzial,ze trzeba natychmiast usuwac i wyslac do laba. nawet jesli nie grozne to trzeba bylo usunac zeby w przyszlosci nie zmienilo sie w zlosliwe.
Gaardlo mnie boli....

Agulagdzie dokladnie byliscie w Turcji? Plaza zwirkowa byla? My wlasnie tez myslimy nad Turcja,chociaz Wojtek ostatnio napalil sie na Portugalie ;)

o i jeszcze zapomnialam dodac,ze mi kregoslup szwankuje,napuchly mi dwa kregi,stwierdzono mi jakas blokade w odcinku piersiowym,ale po masazach i specjalnej gimnastyce przeszlo tylko na tydzien,teraz znowu mam bule na plecach i boli. Czas sie chyba zakopac w ogrodku:)
Obrazek
Obrazek

´´Trzy gwiazdy sa na niebie (...) Trzy gwiazdy zycia mego schronienie mi daja. To Wy...´´
@ngel
Mój Dom
Mój Dom

Nicholas - 25.05.2007

Postprzez madziunia » 3 sierpnia 2010, o 22:06

Z radością donoszę, że Kacperek nauczył się dmuchać balonik Otovent. Najważniejsze jest to, że balonik i lekarstwa przyniosły pożądany efekt i Kacperek wreszcie dobrze słyszy. Kolejna wizyta u laryngologa za 3 tyg ale mamy przestać mu podawać lekarstwa i balonik a wtedy zobaczymy czy wynik z badania słuchu wyjdzie podobnie jak teraz. Mam nadzieję, że tak bo nie wyobrażałam sobie poddać Kacpra pod zabieg z narkozą, ależ mocno mnie to stresowało.

Przepraszam, że nie odnoszę się do Was wszystkich. Moja trzymiesięczna pociecha zaczyna się robić wymagająca przez co mam mniej czasu na wszystko.
@ngel przykro mi, że ciągle coś Wam się przydarza niedobrego. Ściskam Was mocno.
Obrazek

Obrazek

madziunia
Wszędobylski
Wszędobylski

Postprzez @ngel » 9 sierpnia 2010, o 20:15

a gdzie sie zapodziala kolezanka ELISZEBA albo MYGDU? Ze o innych juz nie wspomne...

u nas jako tako,w srode lub czwartek mamy miec wyniki z laba w sprawie tego czerniaka Nikosia. Chlopaki dzielnie dreptaja do przedszkola nowego i mam wrazenie,ze im sie podoba,ja przynajmniej jestem zadowolona ;)
w sobote mielismy cala chate gosci,imprezowalismy do pozniej nocy,a co! a w niedziele wykorzystalismy fakt,ze nie padalo i cale popoludnie spedzilismy w przepieknym parku ze znajomymi.

i mamy juz zarezerwowany lot oraz hotel w Portugalii :odijacz: na dwa tygodnie,hurraaa. Lecimy 21 wrzesnia,juz nie moge sie doczekac!

nio...to chyba tyle... w piatek do nas znajomi z Polski przyjezdzaja, z czego oczywiscie sie ciesze :szczerżuj:

pozdrowienia
Obrazek
Obrazek

@ngel
Mój Dom
Mój Dom

Nicholas - 25.05.2007

Postprzez Izabela » 10 sierpnia 2010, o 19:02

@ngel to widze ze i u was wrzesien bedzie urlopowy a co odpoczniemy sobie. My jedziemy do Wloch i mamy zamiar sie byczyc i byczyc :pan zielony:

Dzis do Emi przyszedl w odwiedziny kolego z przedszkola. Wybawily sie dzieci na calego co nas mamy bardzo ucieszylo. Przedszkole jest zamkniete przez 3tyg, maja wakacje.
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Postprzez eliszeba » 13 sierpnia 2010, o 15:19

@ngel jesteś kochana, dzięki za pamięć :kwiatek: żyję i walczę z przeciwnościami losu tak jak Ty i my wszystkie :puupy: ale jestem na bieżąco co się u kogo dzieje. Szczerze współczuję waszych perypetii zdrowotnych zwłaszcza maluchów wiem co to za stres.
Izka czytałam na osobnym wątku o Waszym problemach z mową u Emi, aż mi się nie chce wierzyć że lekarze pierwszego kontaktu tak pokpili sprawę :diabeł zły: Najważniejsze że jesteś już świadoma całej tej sytuacji i wiesz co dalej robić. Życzę powodzenia :koniczyna: Ja chyba też pójdę z Iwem we wrześniu do logopedy bo wydaje mi się że jak na swój wiek powinien wyraźniej mówić.

My też na urlop wybieramy się dopiero we wrześniu, szczerze mówiąc nie mamy takiego ciśnienia na wyjazd latem gdyż młody był juz poza domem ponad 2 tyg, najpierw 10 dni u dziadków a potem tydzień ze szwagierką i jej synem pod Jelenią buszował. Cieszę się że tyle "wytrzymał" bo w zeszłym roku 4 dni u teściów to był max. Wybraliśmy też wrzesień ze wzgl na to że MM najprawdopodobniej będzie wtedy na 3 mies wypowiedzeniu, poza tym ma ponad 60 dni zaległego urlopu więc trochę po będzie w domu :zębiska: Nie musze pisać że stres w zw z nową pracą jest a do tego ma stresy w starej pracy co zaowocowało pogorszeniem jego zdrowia :( Od poniedziałku idzie do szpitala na gruntowne badania i być może zabieg udrażniania dróg żółciowych bo odkąd nie ma woreczka żółciowego mogą mu się tworzyć złogi w drogach żółciowych, świadczy o tym wysoki poziom bilirubiny. Z innych rewelacji to ja lecze zapalenie lewego jajnika a młodemu nagle powiększył się wezeł chłonny potyliczny i gardłowe. Dziś byłam z tym u lekarza i na razie dostaliśmy skierowanie na badania krwi (morfologia, rozmaz, CRP) Nie byłabym sobą gdybym oczywiście nie przewertowała netu co to może być :łoj: w najgorszym przypadku toksoplazmoza lub mononukleoza zakaźna. No nic staram się nie nakręcać za bardzo. Po południu idziemy do Bicomu, Iwa odczule na pyry i już będzie miał wszystkie alergeny zrobione :szczerżuj: a MM zrobi testy no i kolejne dwie stówki pękną :ups: Wspomnę tylko że kasa na lekarzy i leczenie u nas leci szerokim strumieniem oj leci...ale zawsze się pocieszam że nas przynajmniej na to stać a co mają zrobić ci których nie stać na chorowanie w naszym pięknym kraju.

PS muszę się pochwalić że Iwo po 6 lekcjach pływania umie skoczyć do basenu na 2 metry i samodzielnie dopłynąć do drabinki :serce: w szatni też sobie sam radzi
Obrazek
MOJE FF G-G 2630763
Obrazek
eliszeba
Wszędobylski
Wszędobylski

Dzieci: IWO JAN ur 05 XII 2004

Postprzez Izabela » 13 sierpnia 2010, o 19:11

eliszeba kontrolne badanie Emi ( u nas nazywa sie U8 ) mam w polowie wrzesnia. Wtedy tez chce powiedziec lekarzowi ze Emi mogla juz byc rok pod opieka logopedy gdyby laskawie dal nam skierowanie. Jestem naprawde zla na niego.

A ja we wtorek dostalam prawie zawalu. Cos mnie tknelo ze juz prawie dwa miesiace jak ostatnio sprawdzalam czy nitki ze spirali dobrze siedza i sobie sprawdzialam... i jak sie zorietiwalam ze ich nie ma to mi sie nogi ugiely :łoj: Pierwsze co to zaraz do gin dzwonilam i dostalam termin na czwartek. Wiec ja glupia do netu i szukalam co moglo sie stac i jak sie naczylamam to poprostu polecialam po test ciazowy. Tak sie balam ze moge byc w ciazy ze az mnie wszystko zaczelo bolec. Test wyszedl negatywny. A gin zrobila USG i powiedziala ze spirala siedzi dobrze i ze czasem wejda te netki do srodka. Poprostu jedyny minus to musze czesciej kontrolowac przez USG jak siedzi spirala i przy wyciaganiu bede musial isc do klinkiki :ups:
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Postprzez Salma » 16 sierpnia 2010, o 13:37

Witam wszystkie po urlopie
Izabela Przyznam ci się, że też już nieraz dostawałam bzika, gdzie są nitki od spirali. Mam ten sam przypadek, schowały się do środka ale Mirena siedzi na miejscu.
Jak czytam o twojej Emi, to zastanawiam się, czy mój Szymek dobrze słyszy. We wrześniu idę z nim do laryngologa, to może się sprawa wyjaśni.
Angel pisz co dalej z tym wynikiem.
Eliszeba Wypoczywajcie i zapomnijcie o wszystkich stresach.

A mój starszy syn jeszcze na obozie, więc odpoczywamy od siebie na wzajem. Dostał się do wymarzonego LO, więc od września ciężka praca przed nim.
Szymek coraz więcej mówi ale w dalszym ciągu niewyraźnie, od września znów logopeda.
MM za dwa tygodnie na statek i może uda mu się wrócić na święta.
Tak więc znów praca - dom - zakupy -etc, każdy może dodać, co mu najlepiej pasuje.
Pozdrawiam wątek.
Obrazek
Obrazek
Wszystko, co najważniejsze to rodzina. Mam dwóch uroczych synków
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Salma
Bywam
Bywam

Dzieci: Michał 1994.09.05
Szymon 2006.05.08

Postprzez kaila78 » 16 sierpnia 2010, o 22:37

kaja26 przedszkole jest w porządku,w momencie wypadku w sali były 3 panie ale mały kolega zaskoczył wszystkich.Od tej pory jest trzymany w trakcie zabaw w pewnej odległości od dzieci i pilnowany na każdym kroku.Obserwuje go przedszkolna pani psycholog,przeprowadzono rozmowę z rodzicami i uprzedzono ich,że jeśli nie zaczną "na prawdę" pracować nad dzieckiem młody będzie musiał opuścić placówkę - czwartą w ciągu tego jednego roku przedszkolnego.
Agula reakcja pań była natychmiastowa i wzorowa.Właścicielka przedszkola pojechała ze mną i Jagodą do szpitala,była tam z nami do samego końca i zamówiła nam taksówkę do domu.Pokryła koszty przejazdu i leków.Od razu spisała protokół z wypadku no i załatwiła wszystkie formalności związane z ubezpieczeniem.Po wakacjach złożymy dokumenty i będziemy czekać na odszkodowanie - o ile jakieś będzie się należało.
Jagoda nie ma traumy powypadkowej i dalej pędzi do przedszkola z uśmiechem od ucha do ucha :fun:
Znaczy teraz akurat nie pędzi bo jest na wakacjach u moich rodziców,była z nimi nad morzem a teraz w Koninie czrauje ciocie :pan zielony: odbieram ją za tydzień ale do końca sierpnia zostaniemy w Koninie a do przedszkola wróci 1 września.
Rzepko w Przemyślu też przedszkola pozamykane,a że nasze jest prywatne to pracuje,co oczywiście wykorzystują rodzice dzieci z pozamykanych przedszkoli :zębiska:
eliszeba,@ngel zdrówka dla dzieciaków :cacy:
salma gratulacje dla starszaka i oczywiście powodzenia dla niego :kwiatek:

:przytul:
Obrazek
kaila78
Pełno mnie
Pełno mnie

Dzieci: Jagódka Karina - 31.03.2007 :)
Moja historia: Trzej Królowie przybyli z Darem ;)

Postprzez deila » 17 sierpnia 2010, o 13:18

Izabela dlatego ja nie mogę sie jakoś przekonać do spirali i jestem wierna swoim plasterkom.

My tez po wakacjach spedzonych nad morzem. Dużo pracy dla nas, ale frajda dla całej trójki dzieciaków. Teraz rodzicom przydałby sie odpoczynek. Zapisałam od wrzesnia Szymona na dodatkowe zajęcia taneczne i mały już je oprotestował. Zobaczymy czy będzie chciał chodzić :)
Obrazek
Obrazek
deila
Moderator
Moderator

Postprzez Izabela » 17 sierpnia 2010, o 13:21

Salma gdybym wiedziala ze te nitki moga sobie wejsc do srodka to bym byla spokojna ale ja odrazu wpadlam w panike :hymm: I jak to teraz u Ciebie wyglada, chodzisz czesciej na kontrole ? Kiedy musisz ja wyciagac ?
deila co to sa za plasterki ?

Czy u was tez caly czas leje ? Ja chyba do glowy dostane :puupy: Przedszkole zamkniete, dzieci szaleja w domu. Gdyby choc sucho bylo to bysmy sobie na plac zabaw poszli.
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Postprzez Salma » 17 sierpnia 2010, o 14:43

Izabela Ja mam Mirenę, więc tutaj zabezpieczenie jest dodatkowe małą dawką hormonu, czuję się pewnie i od 1,5 roku nie miałam okresu. Tak ona działa między innymi. Lekarz mnie uspokoił, normalna kontrola co pół roku a jak coś mnie zaniepokoi, to zawsze mogę przyjść na usg. Usunie ją po 5 latach. Nie widział problemu z tymi nitkami. Na pewno sobie poradzi z wyciągnięciem. Uspokój się kobietko i zaufaj spirali. Ważne jest aby nie stosować tamponów przy tej zwykłej spirali, bo podobno może się obsunąć przy wyciąganiu tamponu.
Obrazek
Obrazek
Wszystko, co najważniejsze to rodzina. Mam dwóch uroczych synków
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Salma
Bywam
Bywam

Dzieci: Michał 1994.09.05
Szymon 2006.05.08

Postprzez Izabela » 18 sierpnia 2010, o 11:05

Salma ja tez mam Mirene. Mam ja juz prawie 2lata. Wiesz teraz juz sie uspokoilam ale po tym co sie w necie naczytalam to mialam dosc. U mnie tez przez rok nie mialam okresu, potem schudlam i mialam okres co miesiac a teraz znowu cisza. Mi tez wlasnie gin powiedziala ze nawet jak Mirena sie troche ssunie to dalej wydale hormony i zabespiecza. Dopiero jak calkiem zleci to juz nie ma zabespieczenia. Ja juz chyba taka z natury jestem ze panikuje ;)
Obrazek Obrazek
Izabela
Dobry Duch
Dobry Duch

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przedszkolaki