Jaki wózek? Głęboki, spacerówka, parasolka - część II

Miejsce dla rodziców dzieci do 3-ciego roku życia

Moderatorzy: mysia, magoska_, Ursa

Re: Jaki wózek? Głęboki, spacerówka, parasolka - część II

Postprzez landrynkowa » 10 marca 2010, o 19:52

A czy miał ktoś może Chicco trio Tour 4?? Jak to jestz jakoscia u chicco? Mnie się ten wózek podoba, bardzo łatwo sie montuje i demontuje fotelik, gondolę, jedna reką skłąda praktycznie stelaż. Cena jest dosć niska, bo za 1800 zł można kupić cały komplet łączniez fotelikiem z bazą. Tylko czy to się wszystko sprawdzi?
http://www.allegro.pl/item944075412_chi ... ol_59.html
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
landrynkowa
Pełno mnie
Pełno mnie

Dzieci: Lena, ur. 23.04.2006
Dominik, ur. 8.04.2010

Postprzez landrynkowa » 11 marca 2010, o 15:56

To może o Quinny Buzz 3 lub 4 ktoś cos słyszał? Buzz ma taki system spreżyny gazowej, jak fotele biurowe i rozklada sie podobno jednym ruchem ręki. Czy jestescie zadowolone z Quinny? Bo Chicco to mało popularne wózki z tego co widze, ale Quinny bardzo, wiec moze sie ktoś podzieli doświadczeniami?
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
landrynkowa
Pełno mnie
Pełno mnie

Dzieci: Lena, ur. 23.04.2006
Dominik, ur. 8.04.2010

Postprzez małaGosia :) » 12 marca 2010, o 01:03

Poprzeglądałam stronki troszkę i napiszę, co o tych 2 wózeczkach sądzę. Zaznaczam od razu, że to co piszę to czysta teoria ponieważ nie korzystałam z żadnego z nich ;)

Quinny - gondola wygląda na malutką i mimo tego, że Twój maluszek i tak w gondoli do zimy nie pojeździ, to według mnie powinno się dziecko do 6 m-ca w gondoli wygodnie wozić. Nie znalazłam jednak nigdzie podanych wewnętrznych wymiarów tej gondoli więc może to po prostu tak wygląda tylko? Spacerówka tego wózka też nie wygląda zbyt imponująco, wydaje się jakaś taka płytka i dziwnie wyprofilowana, niezbyt głęboka i niska jest też buda spacerówki. Nie ma przestrzeni między końcem oparcia a budą - nie powozisz w tym wózku starszego wyższego dziecka. Podobne rozwiązanie jest w Casualplay s3/s6 i kiedy przymierzaliśmy do niego Hanię w wieku ok. 14 m-cy (miała wtedy ok. 83 cm) nie było jej wygodnie. Zależy więc ile planujesz maluszka powozić w tym wózku. Ma tylko 3-punktowe pasy bezpieczeństwa - żeby zabezpieczyć dziecko musisz zapiąć mu ramionka. Na plus - możliwośc montowania siedziska przodem i tyłem do kierunku jazdy (jednak i bez tego da się przeżyć ;) ) Płytki jest kosz na zakupy, jednak jest do niego świetny dostęp zarówno z zamontowaną gondolą jak i spacerówką. Do mnie osobiście nie przemawia też ten "pałąk" na którym jest przednie koło/koła zamontowane oraz montaż gondoli/siedziska tylko na tylnej osi, kiedy widziałam te wózki gdzieś w mieście wydawały mi się takie chybotliwe, bardzo niestabilne i bardzo miękkie. Ale tu mogę nie być obiektywna ponieważ generalnie takie futurystyczne wózki nie bardzo mi się podobają, a trójkołowe już kompletnie odpadają ;)

Chicco - jak dla mnie lepszy wybór. Jest niemal kopią concorda fusion którym jeździmy od 1,5 roku i z którego jestem bardzo zadowolona. Ale do Chicco wracając ;) Na temat gondoli widziałam jakąś opinię, że też nie jest zbyt obszerna, nie znalazłam jednak podanych dokładnych wymiarów. Gondola ta ma jednak zasadniczy plus - podnoszone wezgłowie którego obecnośc jak dla mnie jest priorytetem :) Do tego regulacja wysokości zagłówka od spodu gondoli, bez przeszkadzania maluchowi - świetne rozwiązanie. Jeśli się nie mylę to gondola ma okienko wentylacyjne - też fajna sprawa dla malucha urodzonego wiosną. Spacerówka wygląda na obszerną, jeśli jest zbliżona wymiarami do Concorda to spokojnie powozisz w niej dziecko do 3 rż a moze i dłużej (Hania ma 2,7 m-cy i jakieś 95 cm i jeszcze jeździ w concordzie bardzo wygodnie i ma spory zapas).Jest montowana tylkoprzodem do kier. jazdy. Posiada 5 punktowe pasy bezpieczeństwa z możliwością zapięcia tylko w pasie i w kroku. Zwracam na to uwagę dlatego, że moje dziecko akurat nie tolerowało (ale i nie wymagało) zapinania za ramionka więc swobodnie mogłam ją zabezpieczyć tylko przed wysunięciem się z wózka zapinając jedynie pas biodrowy. Kosz na zakupy wydaje się być troszkę większy, jednak dostęp do niego jest ograniczony zamontowanym siedziskiem. Ma obszerną budę, oparcie regulowane jest podobno płynnie na pasy (nie wiem jak jest w Quinny) co wbrew pozorom nie jest zbyt skomplikowane ;) Wydaje mi się, że jest twardszy niż Quinny i ma słabszą amortyzację, jednak wszystko zależy od terenu, po którym będziecie się poruszać. Chicco ma też sporo dodatkowego wyposażenia (jak widziałam ocieplacz, jakiś plecakz wyposażeniem, folię, śpiworek, budę letnią/zimową cokolwiek by to nie znaczyło ;)

To chyba wszystko co mi się nasuwa ;) Ja osobiście gdybym miała wybierać zdecydowałabym się na Chicco. Kilka opinii na temat tego wózka masz tu: http://www.mamanazakupach.pl/wozki/wozki-wielofunkcyjne-/Chicco-Trio-Tour-4/ i tu: http://cokupic.pl/produkt/Chicco-Trio-Tour-4-97-Fuego#lista_opinii.
Sporo o wózkach (różnych różnistych) piszą też na forach, tak na szybko zanalzłam to: http://www.babyboom.pl/forum/tu-zapytaj-f109/quinny-buzz-czy-ktos-posiada-jakies-opinie-pomozcie-6265/ i to: http://forum.trojmiasto.pl/RANKING-WOZKOW-t21755,1,16.html?hl=ranking#hl

No. To pójdę już spać :nuda: Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłam :)
małaGosia :)
Wszędobylski
Wszędobylski

Dzieci: Hania - ur. 17.08.2007 r. g. 9.35; 56 cm, 3770 g

Postprzez perk@ » 12 marca 2010, o 10:19

landrynkowa, ja sie moge wypowiedziec o Quinny Freestyle Xl. Bylam bardzo zadowolona, gondola starczyla nam na 6 mc- a syn urodzil sie w grudniu.
Spacerowka gleboka, dobrze wyprofilowana, latwa do prowadzenia w miescie, sklepie, lesie, plazy (duze zwrotne kola). Mozliwosc zalozenia Maxi-Cosi na szybkie zakupy w sklepie. Mozna siedzisko zalozyc w dwoch kierunkach jazdy: przodem i tylem.
Buzz fakt plytka ma spacerowke, ale podobnie wygladaja Bogaboo i ludzie nie narzeklaja. Musisz sama obmacac wozek w sklepie.

mam nadzieje ze troche pomoglam ;)
Niklas Max-jag älskar dig, du är allt jag nagonsin önskat mig, varje dag...varje stund jag älskar dig

Obrazek

Obrazek

http://nietoperki.wordpress.com/ o haslo zapraszam na PW :)
perk@
Wszędobylski
Wszędobylski

Dzieci: Niusiek-Plusiek :)
Moja historia: Niedoczynnosc tarczycy: Levaxin 75mg.
Omega3, ziolka 3 o. Sroki,folik
Staramy sie o potomka/e nr.2 :)

Poprzednia strona

Powrót do Maluchy