strona główna forum czat kontakt
 szukaj
strona główna
nasze stowarzyszenie
nowości
artykuły «
  starania
  ciąża
  dziecko
  - Karmienie piersią
  - Wyprawka
  - Karmienie a leki
  - Kącik kulinarny
  - Jak przesłuchać potencjaln...
opowiadania
prezentacje
galeria
baza teleadresowa
baza leków
analizy
subskrypcja
forum
czat
członkowie stow.
kontakt

Kącik kulinarny

Pierwsza zupka marchewkowa - od 5 miesięcy

1/2 średniej marchwi
łyżeczka świeżego masła
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
100 g wody

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem najlepiej około 30 minut. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do
zagotowania. Dodajemy masło i mieszamy.

Pierwsza zupka jarzynowa - od 5 miesięcy

1/2 marchwi
1 mały ziemniak
1/4 korzenia pietruszki
łyżeczka oliwy z oliwek (ew. masło)
2 łyżeczki kleiku ryżowego
200 ml wody

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20-30 minut). Uzupełniamy woda podczas gotowania. Miękkie ugotowane warzywa przecieramy przez sitko lub miksujemy, następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy oliwę i zostawiamy zupkę do wystudzenia.

Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym - od 6 miesięcy

2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
1/5 szklanki wody
mleko następne płynne 150 g (np. Bebiko2,Nan2,Gerber2)

Kaszkę pozostawiamy na godzinę, aby nasiąkła w zimnej wodzie. Następnie gotujemy przez 30 minut. Przygotowujemy porcje mleka zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu produktu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy.

Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem - od 6 miesięcy

1 średnie jabłko
1 łyżeczka masła
3 łyżeczki kleiku ryżowego
15 g piersi z kurczaka
20 ml wody

Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso po ugotowaniu drobno siekamy (miksujemy). Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Kisiel żurawinowy - od 6 miesięcy

100 g żurawin
20 g cukru
10 g maki ziemniaczanej
200 ml wody

Żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczana rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej wody. Gotujemy. 

Deser morelowo-jabłkowy - od 7 miesięcy

1 średnie jabłko
1 morela
1 łyżeczka płaska maki ziemniaczanej
woda 50 g

Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morele obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając maki ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzonej w zimnej wodzie - 1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy w salaterce. 

Kisiel mleczny - od 7 miesięcy

mleko modyfikowane - 100 g
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 żółtko

Mleko modyfikowane przygotowujemy zgodnie ze sposobem podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczana i żółtko, wlewamy na pozostał ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem podanymi obok kisielu. 

Mięso z kurczaka z jabłkiem - od 7 miesięcy

1 średnie jabłko
1 łyżeczka kleiku ryżowego
25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś)
1 łyżeczka świeżego masła
60-70 ml wody

Jabłko płuczemy, obieramy, po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po
schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczka. 

Potrawka z kurczaka po staropolsku - od 1,5 roku

1 kurczak (ok. 1kg)
pęczek włoszczyzny
pół kilograma agrestu
łyżka masła
sól i cukier
 
Kurczaka umyj i podziel na części, a oczyszczoną włoszczyznę pokrój na kawałki. Włóż do rondla z niewielką ilością wody. Dodaj łyżkę masła i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Agrest umyj i oczyść z szypułek. Wrzuć do rondla, gdy mięso będzie prawie miękkie. Potrawkę posłódź, posól i zagotuj. Jeśli chcesz, by sos był zawiesisty, zapraw go zasmażką.
 
Musaka (potrawa bałkańska)
- od 1,5 roku

3 bakłażany
3 pomidory obrane ze skórki (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
2 cebule drobno posiekane
pół pęczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
ćwierć kilograma mielonej wołowiny lub chudej wieprzowiny
pół szklanki bułki tartej
kilka łyżek startego żółtego sera (niekoniecznie)
sól i pieprz
olej do smażenia

sos (beszamel):
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
półtorej szklanki mleka
jajko lub żółtko (niekoniecznie)
sól i pieprz
 
1. Nagrzej piekarnik do 190°C i wysmaruj olejem żaroodporne naczynie.
2. Umyte bakłażany obierz cieniutko ze skórki (dorosłym niekoniecznie), pokrój w dość grube plastry, posól, ułóż na talerzu i zostaw na kilka minut, żeby puściły sok.
3. Plastry osusz higroskopijnym papierem, usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju i przełóż do innego naczynia.
4. Mięso przesmaż z cebulą, dodaj natkę, rozdrobnione pomidory lub koncentrat, sól i pieprz. Wymieszaj i trzymaj przez chwilę na małym ogniu. Dosyp bułkę tartą i wymieszaj.
5. Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, starannie wymieszaj i, wciąż mieszając, by nie zrobiły się grudki, dolewaj powoli mleko. Zagotuj, odstaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. (Sos po ostygnięciu można wymieszać z rozmąconym jajkiem lub żółtkiem).
6. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami plastry bakłażanów i masę mięsną. Polej sosem. Możesz też posypać bułką tartą, startym żółtym serem i grudkami masła.
7. Zapiekaj ok. 40 min (z wierzchu powinna się utworzyć złocista skorupka).
 
Uwaga: tak samo przyrządza się musakę z kabaczków lub cukinii.
 
Tarta cebulowa - od 2 lat

ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół kostki masła
4-5 łyżek wody
szczypta soli
olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania

wierzch tarty:
4 średnie cebule pokrojone w plasterki
2 łyżki masła
5 dag utartego żółtego sera
4 jajka, szklanka śmietanki
kilka plasterków chudego bekonu lub szynki, pokrojonych na drobne kawałeczki (niekoniecznie)
tymianek
przyprawa prowansalska lub majeranek
sól i pieprz

1. Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę.
2. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni).
3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm.
4. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zazłoci (ok. 15 min).
5. Cebulę zeszklij na maśle, wlej 3 - 4 łyżki wody i duś jeszcze przez chwilę, aż woda wyparuje. Dodaj sól i przyprawy. Ułóż cebulę (i ewentualnie wędlinę) na podpieczonej tarcie.
6.Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z połową startego sera, wylej na ciasto z cebulą i posyp resztą sera.
7. Piecz ok. pół godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco lub na zimno.
 
Potrawka z kurczaka ze śliwkami i miodem - od 3 lat

1 kurczak lub 2 filety z kurzych piersi podzielone na mniejsze kawałki
ćwierć kilograma umytych i wydrylowanych śliwek
1 - 2 drobno posiekane cebule
4 łyżki masła
4 łyżki miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka szafranu
sól i pieprz

1. Mięso, masło i cebulę włóż do garnka, wsyp sól, pieprz i szafran. Podsmażaj chwilę (uważaj, żeby się nie zrumieniło), wlej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.
2. Kawałki kurczaka przełóż na talerz, a do wywaru dodaj śliwki, miód i cynamon. Duś, aż sos zgęstnieje.
3. Mięso włóż do sosu i podgrzej.
 
Podawaj z ryżem. Jeśli chcesz potrawę uświetnić, posyp ją siekanymi migdałami.
 
Placek piaskowy z jabłkami - pow. 1 roku

2 szklanki mąki
4 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru
3 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
zapach waniliowy
pół kilograma jabłek
olej i bułka tarta do przygotowania formy lub papier do pieczenia
cukier puder
 
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę.
2. Jajka utrzyj z cukrem i zapachem na pulchną masę. Ucierając, dodawaj olej, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie wymieszaj mikserem.
3. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Ciasto wlej do formy. Ułóż na nim jabłka (wcześniej kroimy je w ósemki), lekko wciśnij je do środka ciasta. Piec około 45 minut.

Tarta jabłkowa - pow. 1 roku

ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół kostki masła
4-5 łyżek wody
szczypta soli
olej do natłuszczenia formy i bułka tarta do posypania

wierzch tarty:
50 - 60 dag jabłek
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
łyżka mąki
jajko
kilka kropli esencji waniliowej (może być starta laska wanilii)
 
1. Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę.
2. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni).
3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub duża tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm.
4. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zażółci (ok. 15 min).
5. Jabłka opłucz, obierz, pokrój w plasterki i ułóż gęsto na podpieczonym cieście.
6. Cukier, mąkę i jajko wymieszaj dokładnie z mlekiem, dodaj zapach waniliowy i zalej owoce ułożone na tarcie.
7. Piecz w temperaturze 200°C przez pół godziny. 

Strudel z jabłkami - od 1,5 roku

ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko lub 2 białka
sól

nadzienie:
80 dag jabłek
cukier
cynamon (niekoniecznie)
8 łyżek bułki tartej
5 dag masła
cukier puder
olej do wysmarowania blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
 
1. Z mąki, jaj, soli i gorącej wody zagnieć tzw. wolne ciasto i wyrabiaj tak długo, aż pojawia się pęcherzyki. Przykryj ciepłą miską i zostaw na pół godziny.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i drobno posiekaj.
3. Na stole rozłóż czystą ścierkę, posyp ją mąką i rozwałkuj na niej ciasto (jak najcieniej). Możesz je jeszcze porozciągać palcami - im ciasto cieńsze, tym strudel smaczniejszy. Grubsze brzegi odetnij i poczekaj, aż przeschnie.
4. Nagrzej piekarnik do 180°C, przygotuj blachę.
5. Roztop masło i skrop nim ciasto. Wymieszaj jabłka z cukrem (i cynamonem), rozłóż równo na cieście, posyp bułką tartą.
6. Zwiń ciasto w ciasny długi rulon, podtrzymując ściereczką, żeby się nie przerwało. Przenieś je na ściereczce i ostrożnie zsuń na blachę. Z wierzchu możesz strudel raz jeszcze skropić stopionym masłem.
7. Piecz 40 - 50 min. Podawaj na gorąco, posypany cukrem pudrem.
 
Strudel można też nadziewać drylowanymi wiśniami, śliwkami...
 
Gruszki w kremie waniliowym - od 1,5 roku

2 lub 3 gruszki

krem:
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
4 żółtka lub 2 jajka
ok. pół szklanki cukru
kilka kropli esencji waniliowej
 
1. Gruszki umyj, obierz i przetnij na pół. Usuń gniazda nasienne. Jeśli owoce są twarde (nie dają się kroić łyżką), włóż je na chwilę do wrzącego syropu (czyli niewielkiej ilości mocno osłodzonej wody), odcedź i ułóż w salaterce.
2. Mąkę rozprowadź w kubku niewielką ilością zimnego mleka, resztę mleka zagotuj i wlej do niego powoli (stale mieszając) zawartość kubka. Zagotuj.
3. Żółtka (lub całe jajka) utrzyj z cukrem i wanilią, połącz z gorącym mlekiem i stale mieszając, potrzymaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje.
4. Zalej kremem gruszki.
 
Ten znakomity deser smakuje na ciepło i na zimno. Zamiast gruszek można wziąć brzoskwinie, banany, a nawet podgotowane w syropie jabłka.

Kasza jaglana zapiekana ze śliwkami - od 1,5 roku

półtorej szklanki kaszy jaglanej
3 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 2 szklanki mleka)
2 łyżki masła
30 dag śliwek
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
cynamon
sól
masło lub olej do wysmarowania żaroodpornego naczynia
śmietana do polania
 
1. Kaszę wsyp do rondla i zalej gotującą się wodą. Dodaj łyżkę masła, posól i gotuj pod przykryciem około pół godziny - nie powinna być całkiem miękka.
2. Nagrzej piekarnik do 170 - 180°C, przygotuj naczynie do zapiekania.
3. Śliwki umyj, osącz, usuń pestki, oprósz częścią cukru zwykłego i waniliowego oraz cynamonem.
4. Gorącą kaszę wymieszaj z resztą cukru i ułóż w żaroodpornym naczyniu warstwami na przemian ze śliwkami (kasza powinna stanowić pierwszą i ostatnią warstwę). Posyp wierzch kawałeczkami masła.
5. Zapiekaj pod przykryciem przez 30 - 40 min. Podawaj z cukrem waniliowym i śmietaną.
 
Do kaszy można przed zapieczeniem dodać orzechów lub rodzynek, a zamiast śliwek użyć jabłek lub rabarbaru. 

Knedle ze śliwkami - od 2 lat

70 dag ziemniaków
ćwierć kilograma mąki
jajko
sól

nadzienie:
pół kilograma śliwek węgierek
do polania:
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
śmietana lub jogurt z cukrem
 
1. Śliwki umyj, osusz i wydryluj. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj, obierz i przepuść przez maszynkę lub praskę. (Można od biedy najpierw ziemniaki obrać, rozgotować i starannie utłuc).
2. W dużym płaskim rondlu wstaw wodę. Z przestudzonych ziemniaków i reszty składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o średnicy ok. 3 cm i pokrój na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią i zawiń weń śliwkę, zlepiając dokładnie brzegi.
3. Knedle wrzucaj partiami na wrzącą osoloną wodę, zamieszaj, a po 23 minutach od zagotowania wyjmij łyżką cedzakową. Osączone knedle ułóż na półmisku i polej masłem ze zrumienioną bułeczką lub śmietaną albo jogurtem z cukrem.
 
Uwaga dla mam małych alergików: ciasto na knedle można też robić bez jajka, ale wtedy trzeba do niego dodać odrobinę wody. Na nadzienie nadają się również kawałki jabłek albo truskawki. Poza sezonem można skorzystać z mrożonek (zamrożone owoce owijamy ciastem i wrzucamy do wrzątku).

Tarta ze szpinakiem - od 2 lat

ciasto:
półtorej szklanki mąki
pół kostki masła
4-5 łyżek wody
szczypta soli
olej do natłuszczenia formy
bułka tarta do posypania

wierzch tarty:
30 dag mrożonego szpinaku
ćwierć kilograma niekwaśnego twarogu lub gęstej śmietany
4 lekko ubite jajka
4 łyżki mąki
5 dag startego żółtego sera
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
 
1. Mąkę wymieszaj z solą, dorzuć masło i posiekaj nożem lub wyrabiaj palcami, aż utworzą się kawałeczki przypominające kruszonkę.
2. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto i włóż je do lodówki przynajmniej na pół godziny (można je przechowywać nawet przez wiele dni).
3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj formę do tarty lub dużą tortownicę. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim dno i ścianki formy do wysokości około 3 cm.
4. Ponakłuwaj spód widelcem (żeby się nie wybrzuszył podczas pieczenia) i trzymaj w piekarniku, aż się lekko zezłoci (ok. 15 min).
5. Szpinak rozmroź (można to zrobić przez podgrzewanie na oleju lub na maśle), wymieszaj z twarogiem, jajkami, mąką i połową żółtego sera. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Wyłóż masę na podpieczone ciasto, posyp z wierzchu resztą sera i kawałeczkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pół godziny w temperaturze 200°C. Podawaj na gorąco.

Ryż z truskawkami - pow. 2 lat

2 szklanki mleka (może być pół na pół z wodą)
szklanka ryżu
2 szklanki umytych i obranych truskawek
szklanka naturalnego jogurtu
3 łyżki cukru
szczypta soli
 
1. Mleko zagotuj z cukrem i odrobiną soli. Wrzuć ryż i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Ostudź.
2. Połowę truskawek zmiksuj z jogurtem i połącz z ryżem. Resztę pokrój w plasterki, dodaj do ryżu i delikatnie wymieszaj.
 
Uwaga: zamiast truskawek można użyć czarnych jagód lub malin. 

Napój marchwiowo-truskawkowy - od 1 roku

50 dag marchwi
25 dag truskawek
sok z cytryny
cukier

1. Oczyszczoną i umytą marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Truskawki umyj, osącz i rozetrzyj na miazgę.
2. Wrzuć marchew i truskawki do jednego naczynia, zalej przegotowaną wodą (1-1,5 l) i wymieszaj.
3. Płyn przecedź przez sito i dobrze odciśnij. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem (lub miodem) i ostudź.
 
Marchew doskonale też się komponuje z innymi owocami, np. malinami, porzeczkami, jabłkami.

Napój z owoców jagodowych - od 1 roku

1. Przebrane maliny, truskawki, porzeczki, czarne jagody lub jeżyny (około pół kilograma) umyj i osącz na sicie.
2. Owoce rozetrzyj na miazgę, wymieszaj ze szklanką ciepłej przegotowanej wody i przecedź przez gęste sito, wyciskając łyżką.
3. Osłódź do smaku cukrem lub miodem i rozcieńcz, jeśli napój jest zbyt gęsty. Przed podaniem ostudź.
 
W podobny sposób można przyrządzić napój z jabłek lub gruszek, które przed zalaniem wodą należy zetrzeć na tarce.
 
 
Papka z kalafiora lub brokuła
-  od 8 miesiąca 
 
6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokuł
1 łyżka mleka modyfikowanego następnego (np. Bebiko2, Nan2, Gerber2)
łyżeczka świeżego masła 
Świeże warzywa: kalafior lub brokuły myjemy, czyścimy lub płuczemy. Wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wkładamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy, dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki). Starszym niemowlętom (IV kwartał) należy podwoić ilość warzyw i mięsa.

Zupka kalafiorowa z mięsem na rosole - od 8 miesiąca
 
90g obranych warzyw: 1/4 marchewki (25 g), 1/2 małego ziemniaka (18 g), 1/4 pietruszki (9 g), 1/4 małego pora (9 g) i 2 gałązki kalafiora (18 g)
łyżeczka oliwy z oliwek (5 g), ewentualnie oleju słonecznikowego
łyżeczka płatków ryżowych (5 g)
120 ml wody, którą uzupełniamy w trakcie gotowania
mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20 g)
1 porcja = 180 g + 10 g mięsa
 
Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 15 min. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu (do miękkości) jeszcze około 20 minut. Ugotowane warzywa mięso i ryż miksujemy. Można też wyjąć mięso i drobno posiekać, a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy, sprawdzamy temperaturę, następnie podajemy dziecku.
 
 
Pasta z twarogu -  od 8 miesiąca
 
1 porcja=100 g
40 g twaróg
50 ml mleko modyfikowane następne (np. Bebilon2, Nan2)

Twaróg roztarty na gładką masę lub przetarty przez wyparzone sito połączyć z ciepłym mlekiem. Papkę z twarogu podajemy jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do podwieczorku, czy śniadania.
 
Biszkopt bezglutenowy -  od 9 miesiąca

4 jaja
szklanka cukru pudru (120 g)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (60 g) 

Jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze nagrzanym piecu. Podajemy do deseru między posiłkami. Przechowujemy pod szkłem.

Pulpety z cielęciny i kaszki manny - od 9 miesiąca

50 g warzyw tj. 1/4 małej marchwi (25 g) i 1/2 małej pietruszki (25 g)
1/2 łyżeczki pokrojonego w kostkę selera
4 łyżeczki surowej mielonej cielęciny (70 g)
2 łyżeczki kaszy manny (10 g)
1/2 łyżeczki zielonej pietruszki (2 g)
1/2 surowego żółtka
150 ml wody
1 porcja=90 g
 
Mielimy cielęcinę i dodajemy żółtko (uprzednio sparzamy jajko) oraz drobno posiekaną pietruszkę wraz z kaszą manną. Po dokładnym wymieszaniu formujemy kotlety (3-4 sztuki). Warzywa po umyciu, obraniu i płukaniu kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do wrzącej wody, doprowadzając do zagotowania. Następnie wkładamy kotleciki i gotujemy pod przykryciem około 25-30 minut.
 
 
Ciasto bananowe - od 10 miesiąca 

1 kg bananów
szklanka płatków owsianych
kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
1 łyżka miodu
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki rodzynek
łyżka oleju

Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy przez okres 30 minut w temperaturze 150 stopni C.

Zupa jarzynowa z żółtkiem i kaszą manną - od 11 miesiąca

warzywa 110 g tj. 1/2 marchwi (33 g), 1/2 małego ziemniaka (22 g), 1/4 małej pietruszki (11 g), 1/2 małej cebuli (11 g), cienki plaster selera (11 g), łyżka mrożonej fasolki szparagowej (22 g)
pełna łyżka kaszy manny (6 g)
120 ml wody uzupełnianej w trakcie gotowania
żółtko (20 g)
1 porcja = 220 g
 
Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy. Drobno kroimy lub trzemy na tarce do jarzyn, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 1/2 godziny. Pod koniec gotowania mieszając dodajemy kaszę mannę. Jajko myjemy, oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do zupy starannie rozprowadzamy i ciągle mieszając zagotowujemy. Podajemy dziecku po sprawdzeniu temperatury potrawy.

Ciasto bananowe - od 11 miesiąca 

1 kg bananów
szklanka płatków owsianych
kilka łyżeczek mąki pszennej razowej
1 łyżka miodu
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki rodzynek
łyżka oleju 

Banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy przez okres 30 minut w temperaturze 150 stopni C.
 
Chleb bananowy - od 12 miesiąca 

szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 i 1/2 szklanki rozgniecionych bananów
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
sok owocowy BOBO FRUIT
łyżeczka soli

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ryżem. Do rozgniecionych bananów dodajemy jajka, cukier, olej i sok. Wszystko miksujemy stopniowo, aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. 

Rogaliki bezglutenowe - od 12 miesiąca
 
5 g drożdży
250 ml rozpuszczonego Nutramigenu lub ProSobee2
2 łyżki stołowe oleju
25 g cukru
350 g mąki kukurydzianej
 
Nutramigen lub ProSobee2 rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta wytwarzamy rogaliki (20-25 sztuk). Do ciasta można dodać 1/2 jaja, jeśli dziecko nie jest uczulone na jaja kurze.

Wafle z Nutramigenu lub ProSobee2 - od 12 miesiąca

150 ml rozpuszczonego Nutramigenu lub ProSobee2
75 g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
25 g oleju słonecznikowego
sól 

Najpierw rozpuszczamy ProSobee2 lub Nutramigen według zaleceń producenta. Dodajemy mąkę, proszek i sól. Dokładnie mieszamy. Pieczemy po dodaniu oleju i ponownym wymieszaniu. Do tego służy specjalna blaszka. Gotowe wafle podajemy z owocami lub dżemem.

Ryż na gęsto z Nutramigenem lub ProSobee2 - od 12 miesiąca
 
30 g ryżu
150 ml wody
5 miarek Nutramigenu lub ProSobee2
1 porcja=150 mg 
 
Wypłukany ryż gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 20 min. Do ugotowanego ryżu dodajemy proszek ProSobee2 lub Nutramigen. Dokładnie mieszamy i miksujemy, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Podajemy jako samodzielne danie z dodatkiem syropu lub soku owocowego.
 

Na koniec lista produktów wraz ze wskazaniem wieku, od którego możemy podawać je naszym dzieciom:
• jabłka od 5 m-ca
• marchew od 5 m-ca
• kaszka kukurydziana od 5 m-ca
• masło od 5 m-ca
• ziemniaki od 6 m-ca
• porzeczki od 6 m-ca
• buraki od 7 m-ca
• zielony groszek od 7 m-ca
• brokuły od 7 m-ca
• kalafior od 7 m-ca
• gruszki od 7 m-ca
• żółtko jaja od 7 m-ca
• wieprzowina od 8 m-ca
• winogrona od 9 m-ca
• pomidory od 10 m-ca
• banany od 10 m-ca
• morele od 10 m-ca
• śliwki od 10 m-ca
• pieczywo od 10 m-ca
• ryby od 10 m-ca
• wędliny od 11 m-ca
• twaróg od 11 m-ca
• jogurt od 11 m-ca
• całe jajo od 11 m-ca
• ser żółty od 12 m-ca
• truskawki od 2 roku
• cytrusy od 2 roku
• orzechy od 2 roku
• mleko krowie od 2 roku
• grzyby od 3 roku

Zebrała: Viola


 

   
strona główna - nasze stowarzyszenie - nowości - artykuły - opowiadania - prezentacje - galeria - baza teleadresowa - baza leków - analizy - subskrypcja - forum - czat - członkowie stowarzyszenia - kontakt
copyright © mamo.tato 2003-2004
konto: zaloguj mt_cms v04.01.21.1