strona główna forum czat kontakt
 szukaj
strona główna
nasze stowarzyszenie
nowości
artykuły «
  starania
  ciąża
  - Wpływ odżywiania matki na...
  - Przydatnik przed porodem
  dziecko
opowiadania
prezentacje
galeria
baza teleadresowa
baza leków
analizy
subskrypcja
forum
czat
członkowie stow.
kontakt

Wpływ odżywiania matki na rozwój zębów dziecka

Kobieta oczekująca dziecka powinna wiedzieć, że o jego uzębienie musi dbać już w okresie ciąży. Rozwój zębów rozpoczyna się już około 6 tygodnia życia zarodkowego. W tym czasie powstają zawiązki zębowe, z których potem stopniowo będą rozwijać się zęby w procesie uwapniania, czyli tzw. mineralizacji. W okresie życia płodowego powstają zawiązki wszystkich zębów mlecznych i stałych ( z wyjątkiem tzw. zębów mądrości). Proces mineralizacji zębów mlecznych odbywa się w okresie życia płodowego i jest kontynuowany po urodzeniu. Uwapnianie zębów stałych rozpoczyna się w okresie okołoporodowym i trwa jeszcze wiele lat po urodzeniu. Dlatego tak ważne jest, żeby kobieta w ciąży a później matka karmiąca zwracała szczególną uwagę na dietę i w ten sposób „inwestowała” w późniejsze zęby dziecka.

Do prawidłowego rozwoju zębów ważne jest dostarczanie dziecku przede wszystkim: wapnia, fosforu, żelaza i witamin ( A, C, D – ich niedobór może prowadzić do uszkodzenia matrycy twardych tkanek zęba np. szkliwa).

Przykłady produktów zawierających poszczególne składniki odżywcze:

Wapń: mleko i jego przetwory, zielone warzywa liściaste

Fosfor: mięso, drób, jaja, mleko, fasola, chleb pełnoziarnisty

Żelazo: żółtko, wątroba, mięso, ziemniaki, owoce jagodowe (porzeczki, maliny, poziomki, czarne jagody) oraz śliwki, gruszki, morele, jabłka, chleb razowy, śledzie

Witamina A: tran, żółtko, masło, sery, śmietanka, mleko, marchew, pomidory, warzywa zielone

Witamina C: warzywa – papryka, brukselka, kapusta, kalafior, pomidory, zielona pietruszka; owoce – jabłka, porzeczki, poziomki, truskawki, maliny, agrest, cytryny, pomarańcze

Witamina D: sery, masło, wątroba, śledzie – jednak produkty te nie są w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania. W skórze człowieka występują związki prowitaminy D, z których pod wpływem promieni słonecznych powstaje wit. D, dlatego ważne jest żeby dużo spacerować na świeżym powietrzu.

Często też wśród kobiet panuje przekonanie, że "każda ciąża to jeden ząb" – nic mylniejszego. Gdyby zabrakło odpowiednich składników do mineralizacji w diecie matki, to proces ten może się odbywać kosztem kości, ale nigdy zębów matki.

W czasie ciąży należy spożywać jak najmniej węglowodanów, gdyż duża ich ilość powoduje większą skłonność do próchnicy zębów u dzieci. Jest to fakt udowodniony i poparty licznymi badaniami.


Autor: Julcia

 

   
strona główna - nasze stowarzyszenie - nowości - artykuły - opowiadania - prezentacje - galeria - baza teleadresowa - baza leków - analizy - subskrypcja - forum - czat - członkowie stowarzyszenia - kontakt
copyright © mamo.tato 2003-2004
konto: zaloguj mt_cms v04.01.21.1